Brännässla – Urtica dioica

Växten brännässlaFlerårig ört, meterhög, med krypande grenig jordstam, stjälken är sträv och fyrkantig, den blir upp emot 2 m hög. Blommorna är små och gröna. Hela växten är besatt med brännande hår som avger bl.a. myrsyra och histamin. Detta orsakar bränn-blåsor och rodnad i huden. Bladen ger en djup grön växtfärg och roten en gul som förr användes till att färga påskägg. Nässlan skall även kunna rensa ut tungsinne och hjälpa vid apatisk läggning. Brännässla och vatten från blötlagd nässla är mycket välgörande att vattna växter med.

Kemiskt innehåll Stora mängder mineral-salter, A och C-vitaminer, något D-vitamin och järn, kalium, kalcium, kiselsyra och garvsyra, klorofyll, serotonin och organiska syror. Brännhåren innehåller myrsyra och histamin.

 Medicinsk verkan Blodstärkande, blodstillande, milt urindrivande, njurstens-nedbrytande, allergi-hämmande, anti-reumatisk, mjölk-drivande, samman-dragande, inflam-mationshämmande, sänker hög urinsyra, vitaliserar huden. Roten är prostata-reglerande.

Användning: näss-1Drick te eller färsk saft vid nässelfeber och allergi mot bl.a. skaldjur, för att lindra kraftig mens, vid gikt och reumatoid artrit, vid järnbrist. Nässelfrön ska hjälpa mot astma Utvärtes, gnid in färska nässlor vid stelhet och osteoartrit. Vid näsblod, sniffa färsk saft. Vid brännsår gör en kompress med te. Infuserad olja är bra vid inflammerad psoriasis. Bra vid stresspåverkade eksem och hudutslag med dålig blod-cirkulation. Te och tinktur är bra för håret, vid håravfall och torr hårbotten, samt som ansiktsvatten för framförallt fet hy.

Homeopatica D6 – D30: Nässelutslag, 1:a gradens brännskador, njurgrus, reumatism, gikt.

Livsmedel Nässelsoppa är en god och välkänd vårrätt. De går att äta späda skott som sallad och koka lite grövre som spenat. Det går även att brygga ett välsmakande nässelöl.

Varningar Vissa allergiker reagerar starkt på nässlans brännhår, för oss andra är det bara obehagligt och smärtsamt. Ät aldrig vuxna plantor okokta, de kan orsaka leverskador. Undvik medicinsk användning under graviditet och var försiktig vid amning. Det finns inga kända interaktioner med läkemedel.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *