Fläder – Sambucus

Växten
fläderLitet träd eller buske med krämfärgade blommor i platta flock-liknande ställningar i juni-juli, bären är svart-lila när de mognat under hösten. Blommornas doft är mycket söt, men vissa näsor tycker det luktar ”kattpiss”. Blommor, bär, blad och ibland bark används.
Flädern kallades förr för ”den fattiges apotek”. Trädet associeras med magi. Trädets ande sades vara så mäktig att man borde be om lov innan man högg ned ett träd, om inte kunde anden söka efter hämnd. Linne ansåg att trädets skugga inte var hälsosam för människor, och att råa bär kunde döda höns, han trodde att hans påfåglar dog av blommorna.
På 1600-talet avlägsnade man solbränna och fräknar med hjälp av hydrolat på fläderblom. Fläder är milt svettdrivande och bra till barn och personer med svag konstitution. Fläder går bra att använda vid graviditet och amning.

Kemiskt innehåll
Flavonoider, eterisk olja (blom), tanniner, växtslem, fettsyror, steroler, C-vitamin (bär), blåsyraglykosider (frö bark), harts (bark).

Medicinsk verkan
Blommor och bär: Slemlösande, hostdämpande, svett-drivande (varmt te), urindrivande (kallt te), leverskyddande, anti-inflammatoriska o anti-bakteriella, samman-dragande, lugnande o sömngivande.

Användning
fläder-2Te av blom/bär: Förkylning, feber, infektion i andnings-organ, hösnuva, nervös oro o sömnproblem.
Utvärtes som sårtvätt, vid var i ögonen, inflammation i munnen, gurgling och nässpolning vid hösnuva eller bihåleinflammation, sammandragande och något uttorkande på fet och inflammerad hud. Avsvällande i ögonkompresser. Blommor och bär som omslag mot nervvärk. I fotbad läker det vid skoskav.
Som kräm mot sårig hud, sprickor o kliande anus.
Barken: Laxermedel.
Blad: Stark dekokt är ett insektsdödande bladlus-medel. Blad kan läggas på smärtsamma hemorrojder o svullnader, och på ”brännande” huvud-värk.

Homeopatica
D6: Fläder används även inom homeopatin vid starka svettningar och förkylningssjukdomar i övre luftvägarna.

Livsmedel
Det finns en stor mängd recept på saft, sylt, mos, sirap, chutney och vin där både bär och blommor från fläder ingår, de är väl värda att pröva. Blommorna kan även tillsättas i sallad eller friteras.

Varningar
Blanda inte ihop äkta fläder med Druvfläder eller Sommarfläder. Fläderbär bör inte ätas råa. Överdosering av fläderte påstås ha gett kräkningar och diarré i ett fåtal fall. Det finns inga kända interaktioner med läkemedel.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *